قهوه از جمله لذت بخش ترین نوشیدنی ها است که تجربه گذراندن یک روز فوق العاده را به انسان می دهد. علی رغم طعم تلخ خود، شیرینی لحظات را برای شما بیشتر می کند. رابطه عجیب قهوه و سلامت روان سال ها است که مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته و نتایج جذابی در این زمینه به دست آمده است. اگر می خواهید رابطه بین قهوه و روانشناسی را بهتر بدانید تا انتها با ما همراه باشید.
انواع تست های روانشناسی با قهوه
جالب است بدانید که قهوه مورد علاقه شما می تواند بیانگر ویژگی های شخصیتی شما باشد. در این رابطه تست های شخصیت شناسی یا روانشناسی زیادی وجود دارند که خلق و خوی شما را بیان می کنند. به عنوان نمونه طرفداران قهوه لاته افرادی با نگرش مثبت و خوش شانس هستند. آن ها ریسک پذیری را دوست ندارند و تنها قهوه را به عنوان یک نوشیدنی ساده و بدون عارضه مصرف می کنند. روانشناسی دیگر قهوه ها به شرح زیر است:
- اسپرسو: طرفداران قهوه اسپرسو، افرادی جسور و قدرتمند هستند و اهداف بلند مدتی دارند. آن ها ایده های نابی در ذهن خود می پرورند و سخت کوشی را دوست دارند.
- قهوه فوری: افرادی که مصرف این نوع قهوه را به سایر قهوه ها ترجیح می دهند، به زندگی در زمان حال اهمیت بیشتری می دهند و به ضرب المثل *هر چه پیش آید، خوش آید* معتقد هستند. عاقلانه خرج کردن از دیگر ویژگی های افرادی است که به خوردن قهوه فوری علاقه مند هستند.
- کاپوچینو: افرادی که عاشق کاپوچینو هستند، قطع به یقین به ناشناخته ها علاقه دارند و دوست دارند تجارب بسیاری کسب کنند. آن ها عاشق آموختن مهارت های جدید هستند و در هر فرصتی که به دست آورند، به سفر می روند.
- قهوه یخی: روانشناسی در خصوص این نوع قهوه به ما می گوید که افرادی که قهوه یخی می خورند، بسیار سخت کوش و پرتلاش هستند. آن ها تمامی امور زندگی را به شیوه خودشان انجام می دهند و اعتقاد زیادی به حس ششم خود دارند.
- قهوه ریسترتو: طرفداران این نوع قهوه بسیار کم هستند؛ زیرا تلخی این قهوه شدیدتر از اسپرسو است. افراد طرفدار این نوع قهوه، عموماً درون گرا هستند و تنهایی را به بودن در جمع های دوستانه و کاری ترجیح می دهند.
شگفت انگیزترین تأثیرات قهوه بر سلامت روان
قهوه یکی از مهم ترین مواد محرک است و بسیاری از افراد به صورت روزانه از آن استفاده می کنند. قهوه حاوی یکی از شناخته شده ترین مواد روان گردان دنیا به نام کافئین است که هوشیاری را افزایش داده و سبب بهبود بخشیدن به فعالیت های مغزی می شود. یکی از اصلی ترین اثرات قهوه بر روانشناسی، افزایش انرژی و تمرکز افراد است که می تواند احساس خوبی در افراد ایجاد کند و حالات روحی و خلقی آن ها را بهبود بخشد. از دیگر اثرات قهوه و روانشناسی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1.درمان افسردگی
قهوه در افراد افسرده 2 تأثیر مختلف می گذارد. در اغلب موارد می تواند به عنوان یک محرک عمل کرده و انگیزه و انرژی فرد برای ادامه زندگی و انجام فعالیت های روزانه بیشتر کند. گاهی هم سبب تشدید اضطراب و استرس شده و علائم افسردگی را تشدید می کند؛ بنابراین اگر افسردگی حاد دارید، برای مصرف قهوه و دوز مناسب آن، با پزشک معالج خود مشورت کنید.
2.کاهش علائم وسواس فکری
وسواس فکری یکی از شایع ترین اختلالات در دنیای روانشناسی است که افراد زیادی به آن مبتلا هستند. پژوهش ها نشان داده اند که مصرف قهوه می تواند علائم وسواس فکری را کاهش دهد. مصرف 50 میلی گرم کافئین در طول روز می تواند حالات ذهنی افراد وسواسی را بهتر کند و به عنوان یک مکمل برای درمان سریع تر، کمک کند.
3.بهبود خلق و خو
کافئین موجود در قهوه یک محرک طبیعی است که با مسدود کردن گیرنده های آدنوزین در مغز، خلق و خوی افراد را بهتر می کند. علاوه بر این کافئین قادر است تولید و انتشار انتقال دهنده های عصبی؛ مانند دوپامین و نوراپی نفرین که نقش اساسی در شادی و نشاط افراد دارند را افزایش دهد. به این ترتیب افرادی که قهوه مصرف می کنند، دیدگاه مثبت تری نسبت به زندگی دارند و در مبارزه با احساس خستگی، بی حالی و خلق و خوی ضعیف موفق تر هستند.
4.کاهش خطر ابتلا به بیماری های عصبی
یکی از مهم ترین تأثیرات قهوه و روانشناسی، اثر محافظتی آن در برابر آلزایمر و پارکینسون است. قهوه حاوی مقادیر بالایی آنتی اکسیدان و پلی فنول است. این ترکیبات خاصیت ضد التهابی دارند و با استرس اکسیداتیو و تخریب عصبی مقابله می کنند؛ به همین دلیل افرادی که قهوه مصرف می کنند، کمتر در معرض ابتلا به این گونه بیماری ها هستند. مصرف مادام العمر کافئین ممکن است از زوال عقل جلوگیری کرده و خطر سکته مغزی و بیماری های تحلیل کننده مغز را کاهش دهد.
5.کاهش خطر خودکشی
بررسی ها نشان داده است که افرادی که به طور منظم از قهوه استفاده می کنند، کمتر از سایر افراد در معرض خطر خودکشی هستند. کافئین موجود در قهوه ترشح هورمون های سروتونین، نور اپی نفرین و دوپامین در مغز را افزایش داده و سبب کاهش افسردگی و بهبود حالات روحی افراد می شود.
6.کاهش خستگی و خواب آلودگی
اغلب ما صبح زود و زمانی که می خواهیم برای انجام کارهای روزمره بیرون برویم، احساس خستگی و خواب آلودگی را تجربه کرده ایم. مصرف یک فنجان قهوه گرم در این موارد می تواند شادابی ما را بیشتر کرده و عملکرد شناختی ما را افزایش دهد؛ مخصوصاً در کارهایی که نیاز به یادگیری و حل مسئله در آن ها وجود دارد.
نوشیدن قهوه همانند تمام مواد غذایی که در دنیا وجود دارد، دارای محدودیت است. محققان توصیه می کنند برای بهره مندی از خواص قهوه، بیش از 4 فنجان در روز ننوشید. مصرف بیش از حد آن سبب مسمومیت و کشندگی احتمالی در اثر آریتمی ها و انفارکتوس میوکارد می شود. این اثرات زمانی که قهوه های تقلبی یا بی کیفیت را هم خریداری می کنید نیز نمایان می شوند؛ بنابراین اگر نمی توانید مصرف قهوه را کاهش دهید، حداقل آن را از فروشگاه های معتبر و تخصصی خریداری کنید.