قهوه محبوب ترین نوشیدنی در سراسر جهان است که تأثیر بالایی در سلامتی دارد. افرادی که قهوه می نوشند انرژی بیشتری دارند؛ زیرا
قهوه حاوی کافئین است که در جریان خون جذب شده و به سمت مغز حرکت می کند و از عملکرد انتقال دهنده عصبی آدنوزین که بازدارنده است، جلوگیری می کند. قهوه دوست ها همیشه نگران این موضوع هستند که آیا نوشیدن قهوه، فشار خون را افزایش می دهد یا سبب کاهش آن می شود؟ اگر می خواهید جواب این سوال را به درستی درک کنید، تا انتها با ما همراه باشید تا به موضوع قهوه و فشار خون بپردازیم.
اثر قهوه بر فشار خون
بررسی 34 مطالعه دقیق و علمی نشان داده است که مصرف 200 تا 300 میلی گرم کافئین قهوه، می تواند منجر به افزایش 8 میلی متر جیوه در فشار خون سیستولیک و 6 میلی متر جیوه در فشار خون دیاستولیک شود. این اثر موقتی بوده و تنها تا 3 ساعت بعد از مصرف قهوه قابل مشاهده است؛ بنابراین افزایش جزئی تا متوسط فشار خون بعد از مصرف قهوه کاملا طبیعی بوده و خطری برای سلامتی ندارد. بر طبق تحقیقات انجام شده توسط معتبرترین پزشکان دنیا، افرادی که روزانه 2 فنجان قهوه می نوشند، نسبت به افرادی که قهوه نمی خورند، فشار خون پایین تری دارند. این تأثیر برای افرادی که روزانه 3 فنجان قهوه می نوشند، بیشتر است. علاوه بر این مصرف قهوه در افراد سالم، با کاهش 15 درصدی خطر بروز بیماری های قلبی و کاهش خطر مرگ زودرس مرتبط است. قهوه اثرات آنتی اکسیدانی بسیار قوی دارد و می تواند استرس را تا حد چشمگیری کاهش دهد.
چگونگی تاثیر قهوه در کاهش فشار خون
کافئین موجود در قهوه سیستم عصبی سمپاتیک را تحریک کرده و فشار خون را به طور موقت افزایش می دهد، اما در دراز مدت به دلیل اثرات آنتی اکسیدانی خود، فشار خون را کاهش می دهد. علاوه بر این آنتی اکسیدان های موجود در قهوه؛ مانند فلانوئیدها تولید اسید نیتریک را افزایش داده و دیواره رگ های خونی را افزایش می دهند؛ به این ترتیب فشار خون کاهش می یابد. همچنین مواد معدنی موجود در قهوه؛ مانند منیزیم، پتاسیم، نیاسین و ویتامین E با پیری رگ های خونی مبارزه کرده و از التهاب آن ها که منجر به افزایش فشار خون می شود، جلوگیری می کنند. با این تفاسیر می توان به جرات گفت که مصرف قهوه در حد اعتدال به کاهش فشار خون و پیشگیری از بروز بیماری های قلبی موثر است. به خاطر داشته باشید که نوشیدن بیش از حد هر نوشیدنی، می تواند منجر به اثرات منفی بر سلامتی شود. قهوه نیز از این قاعده مستثنی نیست؛ در نتیجه حفظ تعادل در سبک زندگی و عادات غذایی را فراموش نکنید.
مهم ترین نکاتی که باید خصوص قهوه و فشار خون بدانید!
بسیاری از افراد قهوه را به عنوان یک نوشیدنی گرم صبحگاهی انتخاب کرده اند تا بتوانند بعد از مصرف آن با انرژی بیشتری به کار و فعالیت بپردازند. جالب است بدانید که اثر محرک قهوه 15 دقیقه بعد از مصرف احساس می شود. با این حال ممکن است افراد مبتلا به فشار خون، مصرف قهوه را محدود کنند. اگر نکاتی که در ادامه بیان می کنیم را مدنظر قرار دهید، می توانید از فواید بی نظیر قهوه در طول روز، بهره مند شوید.
- میزان مصرف: مصرف میزان بالای قهوه در طول شبانه روز می تواند منجر به افزایش فشارخون شود و در پی آن بیماری های دیگری را به همراه داشته باشد.
- وضعیت سلامتی: وضعیت سلامتی در افراد مختلف، متفاوت است. بدن برخی از افراد ممکن است بهترین واکنش را به مصرف قهوه نشان دهد. در حالی که ممکن است همان میزان قهوه در فرد دیگری، منجر به واکنش های بدتری شود. اگر می خواهید از وضع سلامت خود مطلع شوید، با پزشک خود مشورت کنید.
چرا بعد از خوردن قهوه دچار افت فشار می شویم؟
تأثیرات قهوه بر فشار خون به عوامل مختلفی وابسته است. اگر همه چیز خوب باشد، بعد از مصرف قهوه فشار خون به طور موقت افزایش می یابد، اما در شرایطی نیز ممکن است بعد از مصرف قهوه، دچار افت فشار شوید. افت فشار پس از مصرف قهوه عمدتاً به دلیل تأثیر محرک قهوه بر سیستم عصبی است. کافئین موجود در قهوه، ماده ای فوق العاده محرک است که افزایش فعالیت سیستم عصبی مرکزی را به همراه دارد. علاوه بر این قهوه بر روده و سایر بخش های سیستم گوارش نیز اثر می کند که در این صورت، حجم بیشتری از خون به سمت سیستم گوارشی هدایت می شود. این امر سبب کاهش حجم خون در بخش های دیگر بدن و افت فشار بعد از مصرف قهوه می شود.
درمان افت فشار بعد از مصرف قهوه
اگر شما هم جزء آن دسته افرادی هستید که بعد از خوردن قهوه دچار افت فشار می شوید، مصرف قهوه را قطع نکنید، بلکه به جای آن راه حل های زیر را امتحان کنید:
کافئین موجود در قهوه ماده ای ادرار زا است که می تواند منجر به دهیدارسیون و کاهش فشار شود. در این موارد مصرف آب گرم یا سرد می تواند از این اثر محرک، جلوگیری کند.
نوشیدن قهوه با معده خالی می تواند منجر به تشدید اثرات کافئین در بدن شود. در این موارد می توانید با مصرف یک وعده غذایی سالم و مفید، از افت فشار بعد از مصرف قهوه جلوگیری کنید.
اگر بعد از مصرف قهوه در وضعیتی قرار بگیرید که سر و پا بالاتر از بدن باشند، به جریان خون در مغز کمک کرده و فشار خون شما تنظیم می شود.
اگر به صورت مکرر دچار کاهش فشارخون می شوید، باید دوز مصرفی خود را کاهش دهید.
مصرف چند حبه قند، یک عدد شکلات یا یک شیرینی می تواند افت فشار در اثر مصرف قهوه را کاهش دهد. البته باید دقت داشته باشید که مصرف بیش از حد قند و شیرینی می تواند بیماری های دیگری به همراه داشته باشد.
پایان افسانه های نادرست در خصوص قهوه و فشارخون
با توجه به آنچه در این مقاله گفته شد، مصرف قهوه در حد اعتدال، فشار خون را افزایش نمی دهد، اما نکته مهم اینجاست که نباید هر قهوه ای را مصرف کنید. بهتر است پیش از خرید قهوه با معتبرترین برندهای تولیدکننده و خواص دانه های مختلف قهوه آشنا باشید تا بتوانید بهترین قهوه را خریداری کرده و از مزایای بی نظیر آن بهره مند شوید.